dilluns, 6 d’agost del 2012

El Museu Britànic ajuda a retornar centenars de peces arqueològiques a l'Afganistan

Centenars d'objectes arqueològics saquejats de l'Afganistan durant els anys de guerra han tornat a casa aquest diumenge, entre ells estàtues de pedra de Buda i intricades escultures d'ivori amb una antiguitat de fins a 4.000 anys. Segons ha comunicat el Museu Nacional afganès, un total de 843 objectes robats han estat lliurats, gràcies a l'ajuda del Museu Britànic de Londres. Les peces inclouen estàtues, destrals i monedes.

Entre els objectes hi ha un Buda de pedra de 1.800 anys, que va ser robat del Museu i venut al mercat negre de Japó. Gran part de les relíquies arqueològiques va ser robades durant la guerra civil de la dècada de 1990 a l'Afganistan i va ser venuda al mercat negre a Àsia, Europa i Amèrica.
El museu va perdre el 70% de les seves peces. Alguns dels articles robats van ser més tard trobats a Gran Bretanya, i, després de comprovar la seva autenticitat per experts del Museu britànic, es van conservar a les dependències d'aquest museu amb vista a tornar a l'Afganistan.

Després de la caiguda dels Talibans l'any 2001, alguns països van intentar retornar els tresors nacionals al país devastat per la guerra. "Teníem registre de 21 objectes, mentre que la resta van ser robades de llocs arqueològics", ha explicat el director del Museu afganès, Omara Khan Massodi. Ha afegit que en un futur proper els objectes seran exposats en una exhibició oberta al públic. El 2009 també el Museu Britànic va retornar 1.500 objectes arqueològics a Kabul.

A l'Afganistan, país encara en guerra, han sorgit preocupacions pel destí de les peces arqueològiques a causa de la inestabilitat i inseguretat que pateix el país.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada